Piškotki

Kaj so piškotki
Piškotki so besedilne datoteke, ki jih na vaš računalnik naloži spletni strežnik. Piškotki ne vsebujejo nobenih informacij, s katerimi bi lahko ugotovili vašo identiteto. S pomočjo piškotkov strežnik prepozna, da ste že bili na neki spletni strani, kar se uporablja z namenom prilagoditve spletnega mesta za boljšo uporabnikovo izkušnjo.
Če ne želite sprejemati piškotkov, ali pa želite, da ste obveščeni preden se piškotek naloži na vaš računalnik, lahko to določite v nastavitvah brskalnika, sicer se v večini internetnih brskalnikov piškotki samodejno naložijo.

Zakaj so piškotki potrebni
Piškotki so namenjeni boljšemu delovanju spletnih aplikacij in posledično uporabnikovi izkušnji. V piškotke se lahko beležijo vaše nastavitve, prednostne zahteve, informacije o prijavi uporabnika in druge nastavitve uporabnika.
Piškotki so potrebni za shranjevanje podatkov o podrobnosti nastavitev spletne strani, pomagajo pri zbiranju statistik o obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika in drugo. S pomočjo piškotkov vam npr. marketinška podjetja lahko posredujejo ustreznejše oglase.
Več o piškotkih z vidika uporabnika si lahko pogledate tukaj.

Piškotki na tej strani:
Z uporabo tega spletnega mesta se soglašate z uporabo piškotkov.
Google Analitika
__utma ; Analitični piškotek. Potreben za razlikovanje med uporabniki in sejami. Trajanje: 2 leti Izvor: Google Analytics
__utmb ; Analitični piškotek. Beleži nov obisk uporabnika ali sejo. Trajanje: 30 minut Izvor: Google Analytics
__utmc ; Analitični piškotek. Beleži čas trajanja obiska strani. Trajanje: Do zaprtja brskalnika Izvor: Google Analytics
__utmz ; Analitični piškotek. Shrani vir prometa ali oglaševalsko akcijo, ki hrani informacijo, kako je uporabnik dosegel stran. Trajanje: 6 mesecev Izvor: Google Analytics
__utmv ; Analitični piškotek za shranjevanje spremenljivk po meri. Trajanje: 2 leti Izvor: Google Analytics

Onemogočanje piškotkov z nastavitvijo brskalnika
Samodejno nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov, je v večini brskalnikov. Prav tako večina brskalnikov omogoča, da si lahko uporabnik sam nastavi način shranjevanja piškotkov. S tem, ko onemogočite piškotke spletna stran ne bo delovala pravilno oziroma bodo njene funkcionalnosti onemogočene.

Navodila za omogočanje nastavitev lahko najdete v navodilih/straneh za pomoč posameznega brskalnika.

Onemogočanje in pogoji uporabe posameznih piškotkov
Piškotki Google Analytics
Google ima celotni organizaciji uvedeno strategijo večplastne zaščite, saj je zavezan k zagotavljanju varnosti in zaščiti informacij, ki jih hrani v svojih računalniških sistemih
V priporočilih za programsko opremo in priporočilih za zasebnost storitve Google Analytics je povzeto, kako skrbijo za zaščito vaših podatkov.
Pogoje uporabe si lahko preberete tukaj.