Dragi starši in otroci.

Vsak dan se srečujem s starši, ki predvsem izražajo skrb, kako bodo otroci sprejeli ločitev in kako jim pomagati, da bi njihova stiska čimmanjša. Najnovejše raziskave potrjujejo, kako je lahko škodljivo kronično izpostavljanje stresnim hormonom v življenju. V času stresa naše telo dobi signal za sproščanje stresnih hormonov, kot sta adrenalin in kortizol. Vse to lahko postane zdravju škodljivo, če je tega preveč Še posebej so ranljivi otroci, ker se njihovi možgani in telo še vedno razvijajo. Visoki “odmerki” neugodnosti, stiske, stresa vplivajo, ne samo na možganske strukture in funkcije ampak vplivajo tudi na razvoj imunskega sistema, hormonskega sistema ter na celoten psihofizičen razvoj. Otroci se ne odzivajo le čustveno ampak njihova telesa preplavljajo stresni hormoni, ki imajo kumulativni učinek in znanstveno dokazano je, da lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Le te jih lahko spremljajo še dolgo v odraslo dobo.
V centru Familiare verjamemo, da so lahko težki časi priložnost za pridobitev novih svetlih spoznanj, da lahko iz grenke izkušnje ustvariš čudovit dar. V najtežjih trenutkih si vsi želimo, da čimprej minejo in da bi lahko čimprej zaživeli znova. A za to nam pogosto zmanjka moči in energije. Toda vsi vemo, da nas skozi težke čase- vsak nesrečni dan- naredi močnejšega in nas uči, da se je potrebno boriti. A žal se borba vsem ne izide na pozitiven način. Nekateri se izgubijo. Kako se pot nadaljevala, ni odvisna od le otrok samih, ampak tudi od staršev, ki so nam podarili dar, da smo tukaj na svetu. Seveda lahko starši veliko pripomorejo, da olajšajo stisko otroka ob ločitvi oziroma mu pomagajo na zdrav in pozitiven način. Kot sem že v mnogih zapisih omenila (le te objavljam na blogu), se večina staršev ne odzove pravilno, kar lahko poglobi stisko pri otroku.

Zato sem danes tu, da s svojo osebno izkušnjo, znanjem in izkustvom pomagam staršem in otrokom pri obvladovanju ter premagovanju vseh izzivov povezanih z ločitvijo. Prepričana sem, da mi je ravno doživetje osebne izkušnje dala tenkočutnost in empatijo pri razumevanju in pomoči pri stiski otrok in staršev, ko se soočajo z ločitvijo.

Lahko povem le to, da bom z vsakim, ki me bo kontaktiral, delila svojo osebno izkušnjo sebe, ko sem iskala moč, tako da lahko danes rečem, da sprejemam življenje v svoji polnosti in sem srečna, da imam pogled in upanje za rešitev otrok, mladostnikov, kakršnih sem bila nekoč tudi jaz.
Z veseljem vas pričakujem,

Nina

 

Svoja razmišljanja in poglede na moje delo bom z vami delila v mojih zapisih v blogih.

Skoči na BLOG

+386 41 967 081