Na razpotju

Niste prepričani, ali bi se ločili ali ne

Včasih se zdi, da je razveza edina pot naprej, po drugi strani pa se bojite, da bi tako zamudili edino priložnost za srečo. Če ste ženska, vas morda skrbi biološka ura in tako se bojite, da nikoli ne boste imeli otrok, če se za ta korak odločite. Morda je vaša veza zbledela in se vam zdi, da imate lahko v življenju več. Niste prepričani, kakšen točno je proces razveze in kaj bi le-ta pomenila.

Partner vam je povedal, da vas zapušča, vi pa ne veste, kam bi se obrnili

Morda ste v stanju šoka ali preobremenjenosti. Bojite se prihodnosti ter ne veste, kako boste preživeli brez bivšega. Trepetate pred tem, kaj vas čaka ter potrebujete pomoč, da predelate, kaj se je zgodilo in kako naprej, čez proces razveze. Iščete odgovore, zakaj je do tega prišlo.

Pogovoriti se morate z nekom, ki vam bo dal strokoven, nepristranski praktičen nasvet

Vaši prijatelji in družina vam sicer želijo dobro, a ker so sami čustveno vpleteni, se vam njihovi nasveti ne zdijo primerni. Nasvet potrebujete od nekoga, ki razume, kaj preživljate, ker so tudi sami šli čez razvezo ter so opremljeni z nasveti in strategijami, ki vam bodo pomagale doseči, kar želite; o svojih čustvenih problemih se ne želite pogovarjati z dragim odvetnikom.

Ste mnenja, da razveza pomeni konec sveta

Morda ste bili v dolgi zvezi in izgubili občutek, kdo ste. Prihodnosti si ne predstavljate brez svojega bivšega ter ne veste, kako bi bilo možno še kdaj biti srečni.

Vaša razveza je zapletena in situaciji niste kos

Zapletene razveze so lahko izčrpavajoče. Morda se morate spopadati z agresivnim in ustrahovalnim bivšim ter se počutite, da ne boste mogli preživeti razveze, saj vam povzroča toliko stresa, da le-ta vpliva na vaše starševstvo in kariero.

Niste prepričani, kako čez razvezo pomagati otrokom, saj se že sami težko spopadate

Težko je bili čustveno dovolj močen, da bi otrokom pomagali čez ta dogodek, ki jim bo spremenil življenje, še posebej, če je razveza za vas težek boj. Potrebujete podporo, strategije in tehnike, s pomočjo katerih boste svoj čustven stres uspešno uskladili z njihovimi potrebami.

Vaše samospoštovanje in zaupanje sta na dnu

Nenehno se sprašujete, zakaj je do tega prišlo in kaj ste naredili narobe, da si vse skupaj zaslužite. Morda je partner pobegnil z nekom mlajšim in vi se spoprijemate z dejstvom, da vas je zamenjal za mlajši model; ali pa ste se v času zakona zredili in se sprašujete, če boste še kdaj za koga privlačni. Mogoče pa je vaša samozavest tako nizka, da ne hodite ven in se ne morete soočiti z ljudmi, ki bi jim razlagali, da se ločujete.

Ste zmedeni in preobremenjeni z vso dokumentacijo in pravnim žargonom procesa razveze

Kot pravnica vam lahko podam vse potrebne informacije in odgovore na vprašanja v zvezi s pravnim postopkom. Skupaj bomo proučili vaše dejansko stanje, ocenili vaše pravne možnosti in se odločili o vaših nadaljnjih korakih. Z mrežo kontaktov, ki ustrezajo vsaki situaciji vam bom pomagala zgraditi ekipo, ki vam bo v pomoč med procesom.

Pripravljeni ste ponovno začeti hoditi na zmenke, a ne veste kako

Dovolj imate biti vedno oseba, ki je ostala zadaj in ki je nihče nikamor ne povabi, ker je samska. Čustveno ste se od bivšega ločili in pripravljeni ste spoznati koga novega, a nimate pojma, kako bi to naredili, saj je od zadnjega zmenka že toliko minilo.

Gledati na zvezo v bivšim z drugačnimi očmi je lahko zelo boleče; najraje bi ga izbrisali iz življenja. A zaradi otrok ne smete pozabiti, da sta oba predvsem še vedno starša, tudi če nista več skupaj. To poglavje o Starševski povezavi ponuja staršem, ki se ločujejo, spodbudo in nasvet glede praktičnih korakov, ki zagotovijo, da bo vpliv razveze na otroke kar najmanjši.

Starševstvo po ločitvi – kako postopati, da bi delovalo

Za večino ljudi je konec zveze težek in čustven ter spodbudi mnogo občutkov; žalost, depresijo, tesnobo, jezo, srečo ali olajšanje, krivdo in sramoto. V takih trenutkih se zdi biti starš še težje. Občutki se, tudi tekom dneva, hitro spreminjajo, a pomembno je, da se ne prenašajo na vaš odnos do otroka. Če se boste trudili obvladovati kar govorite in delate, se bo otrok lažje soočil s tistim, kar čuti.

Sporazum glede stanovanjskih razmer in stika z otrokom je izziv za oba starša. Zavedajte se, da lahko vaša čustva do bivšega vplivajo na vaš odnos in pripravljenost do sodelovanja. Okoli 10% ločujočih se družin konflikte glede stika z otrokom rešuje na sodišču, a raziskave kažejo, da so starši bolj zadovoljni, če se lahko sporazumejo sami, kot pa da to naredi sodišče, tako da, če se le da, poskusite rešiti težave ter nasprotja skupaj.

 

Comments are closed.